Een omschrijving van Reiki

usui-method

“Er is misschien één op de tien die in mijn methode gelooft vóór een behandeling. De meesten leren de voordelen ná de eerste behandeling en dan geloven zij in de methode.” – Mikao Usui

Reiki is de naam die Mikao Usui aan de energie gaf waarmee hij begin vorige eeuw in aanraking kwam, waarna hij zijn helingsmethode ontwikkelde. Een passende naam, omdat deze letterlijk universele (rei) levensenergie (ki) betekent en deze energie in alle levende organismen aanwezig is.

Hij stelde ook de Reiki leefregels op, The principles of Reiki, die tot op de dag van vandaag aan alle Reiki studenten/beoefenaars worden meegegeven.
Reiki kent meerdere vormen van beoefening en behandelaars kiezen in de regel de vorm die hen het meest aanspreekt. Voor mij is dit de traditionele Usui Reiki, ook bekend als Usui Shiki Ryoho.

Wat Reiki echter precies is, blijft een vraag waarop ik het antwoord ook na jaren werken met deze energie, schuldig moet blijven. Het geheim van Reiki zit hem namelijk in het doen, in het werken ermee en niet in verklaringen en theorieën. Reiki is niet zichtbaar en kan alleen door ervaring gekend worden. Elke definitie is hierdoor bij voorbaat onvolledig.
Een poging zou kunnen zijn, dat het een eenvoudige maar krachtige, direct toepasbare vorm van natuurlijke heling is door middel van handoplegging. Reiki richt zich hierbij niet op een bepaald doel.  Heling vindt daar plaats waar het nodig is en dus niet automatisch waar jij of ik wil dat het plaatsvindt.

Dieren waarderen Reiki en stellen zich makkelijk open voor deze energie. Op hun condities, dat dan weer wel. Ik behandel hen graag. Ook planten gedijen doorgaans beter na een behandeling.

Reiki is voor alle leeftijden en staat los van elke levensovertuiging. Ook geloven in Reiki is niet noodzakelijk om de energie te laten werken.

Reiki ondersteunt altijd het helingsproces en kan goed naast andere alternatieve helingsvormen, reguliere geneeskunde, fysiotherapie en psychotherapie gebruikt worden. Het mag echter nooit een vervanging zijn voor een behandeling van een arts, psychotherapeut, of dierenarts.

Door middel van zachte aanraking met de handen bij een fysieke behandeling, of door middel van een afstemming  bij een behandeling op afstand, ontstaat er een connectie en lijkt er een soort wisselwerking plaats te vinden, als een energetische ontmoeting in het veld van Reiki.

Het feit dat wij leven, met alle ervaringen en ontmoetingen die hier bij horen, maakt dat ons natuurlijke energieniveau in meer of mindere mate schommelt, zowel in snelheid als in kracht. Mikao Usui meende dat stremmingen in de energiestroom uiteindelijk tot fysieke aandoeningen kunnen leiden. Reiki helpt waar nodig deze blokkades op te heffen, zodat de energie weer vrij kan stromen. Dit bevordert en ondersteunt de zelf helende eigenschappen van lichaam en geest.

Een behandeling verschilt vaak van de vorige, omdat Reiki altijd naar díe plek stroomt waar zij op dat moment het meest nodig is, waar het trillingsniveau het laagst is. Zij werkt hierbij als een harmoniserende energie die de balans herstelt. Deze eigenschap maakt het voor een behandelaar niet mogelijk de energie te sturen.  Degene die de behandeling ontvangt gaat een persoonlijk proces met Reiki aan.

Reiki werkt direct in op herstel van de balans, op zowel lichamelijk, emotioneel, mentaal als spiritueel niveau. Hierdoor worden oorzaken aangepakt en niet -alleen- de symptomen. . Het bijzondere van Reiki is, dat dit gebeurt in het tempo van degene  die de behandeling ontvangt.  Teveel Reiki krijgen is niet mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s