Een omschrijving van Reiki

usui-method

“Er is misschien één op de tien die in mijn methode gelooft vóór een behandeling. De meesten leren de voordelen ná de eerste behandeling en dan geloven zij in de methode.” – Mikao Usui

 

Reiki is de naam die Mikao Usui aan de energie gaf waarmee hij begin vorige eeuw in aanraking kwam, waarna hij zijn helingsmethode ontwikkelde. Een passende naam, omdat deze letterlijk universele (rei) levensenergie (ki) betekent en deze energie in alle levende organismen aanwezig is.

Hij stelde ook de Reiki leefregels op, The principles of Reiki, die tot op de dag van vandaag aan alle Reiki studenten/beoefenaars worden meegegeven.
Reiki kent meerdere vormen van beoefening en behandelaars kiezen in de regel de vorm die hen het meest aanspreekt. Voor mij is dit de traditionele Usui Reiki, ook bekend als Usui Shiki Ryoho.

Wat Reiki echter precies is, blijft een vraag waarop ik het antwoord, ook na jaren werken met deze energie, schuldig moet blijven. Het geheim van Reiki zit hem namelijk in het doen, in het werken ermee en niet in verklaringen en theorieën. Reiki is niet zichtbaar en kan alleen door ervaring gekend worden, waardoor het zich moeilijk laat omschrijven.
Een poging hiertoe zou kunnen zijn dat het een eenvoudige maar krachtige, direct toepasbare vorm van heling is door middel van handoplegging. Reiki richt zich hierbij niet op een bepaald doel: heling vindt plaats daar waar het nodig is en dus niet automatisch waar jij wil dat het plaatsvindt.

Ook dieren lijken Reiki meestal te waarderen en planten gedijen doorgaans beter na een behandeling. Reiki is voor alle leeftijden en staat los van elke levensovertuiging. Geloven in Reiki is niet noodzakelijk om de energie te laten werken.
Reiki ondersteunt altijd het helingsproces en kan goed naast andere alternatieve helingsvormen, traditionele geneeskunde, fysiotherapie en psychotherapie gebruikt worden. Het mag echter nooit een vervanging zijn voor een behandeling van een arts, psychotherapeut, of dierenarts.

Reiki wordt overgedragen door middel van zachte aanraking met de handen, waarbij de energie via de handen van de behandelaar in het lichaam stroomt van de persoon die de behandeling ondergaat.

Door het feit dat wij leven, met alle ervaringen en ontmoetingen die hier bij horen, schommelt ons natuurlijke energieniveau in meer of mindere mate, zowel in snelheid als in kracht. Mikao Usui meende dat stremmingen in de energiestroom uiteindelijk tot fysieke aandoeningen kunnen leiden. Reiki helpt waar nodig deze blokkades op te heffen, zodat de energie weer vrij kan stromen. Dit bevordert en ondersteunt de zelf helende eigenschappen van lichaam en geest.

Een behandeling verschilt vaak van de vorige, omdat Reiki altijd naar díe plek stroomt waar zij op dat moment het meest nodig is, waar het trillingsniveau het laagst is. Zij werkt hierbij als een harmoniserende energie die de balans herstelt. Deze eigenschap maakt het voor een behandelaar niet mogelijk de energie te sturen: degene die de behandeling ontvangt, lijkt een persoonlijk proces met Reiki aan te gaan.

Reiki werkt direct in op herstel van de balans op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Hierdoor wordt de oorzaak aangepakt en niet -alleen- het symptoom. Er wordt, naast heling, ook een bewustwordingsproces in gang gezet. Het bijzondere van Reiki is, dat dit zal plaatsvinden in het tempo van degene  die de behandeling ondergaat: overdosering is onmogelijk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s